Bolognai a 'La Hargitai

40 évvel ezelőtt ettem egy bolognai spagettit egy kifőzdében. Borzasztó volt , mérges lettem és azt mondtam nem létezik hogy nem tudok ennél jobbat csinálni netán aminek még íze is van.

Így alakult, hogy otthon nekiálltam és addig kísérleteztem amíg kialakult a mai napon már csak általam lusta bolognainak hívott ( már nem időzők vele annyit nem főzőgetem nyers anyagokból össze) az isteni szószt, mert már csak, kikísérletezett kész fűszerekből 15 perc alatt elkészítem.

Budafoki ember lévén abban az időben egész Budafok imádta , de igazán utánozni nem tudták, pedig próbálták.

A recepthez összeszedem magam megcsinálom újra és megpróbálok valami örök érvényű receptet megalkotni. Nagyon nehéz , ugyanis sosem sikerül úgy istenigazából minden esetben egyformára mert minden készítésnél kóstolgatva érem el a számnak megfelelő ízt. De alapjaiban mondjuk 90%-ban azonosak.

Hozzávalók:

Nápolyi katchup
Nápolyi katchup
Spagettikrém
Spagettikrém
Fokhagymakrém
Fokhagymakrém

Elkészítése:

A szalonnát apróra vágjuk és apró de nem égett pörcöt csinálunk belőle.

A szaláminak lehúzzuk a bőrét és egy késsel elkezdjük lekaparni a kolbászt mint a májat. Ha a teljes szál kolbásszal végeztünk, akkor az egészet a szalonnazsíron a pörccel együtt serpenyőben megpirítjuk. ( Vigyázzunk a pörc ne égjen meg mert keserű lesz.) Nem baj ha viszonylag nagy darabokban összeáll mint egy pép mert pirítás közben darabjaira esik mint egy darált hús. Megvan a bolognai legfőbb alapanyaga a darált hús amit mi füstölt fűszeres kolbászból oldottunk meg.

Lassú tűzön főzzük , mert különben nagyon fröcsköl és hozzáadjuk a nápolyi ketchupot, majd a spagetti krémeket nyomjuk a serpenyőbe.

Adunk hozzá bőven a mindennapi ketchupból , a csípősből és a Heintz ketchupból annyit amennyit az ízlésünk szerint érzünk.( mivel folyamatosan kóstolgatjuk) - Magyarán beállítjuk, hogy édeskésen csípősen vagy savanykásan szeretjük e inkább. A nápolyi ketchup nem alku kérdése mert az alapanyag, míg a többi ketchup csak töltelékanyagként szerepel, melyekből olyan mennyiséget használunk fel hogy a kolbásszal egy sűrű szószt alkossanak. Pontosabban a ketchup sűrűsége az lehet egy alap, gyakorlatilag főzni nem kell, inkább csak összemelegíteni , hogy összeérjenek az ízek az összetevőkkel. Ha teszünk egy kis vizet a szószhoz azt ugyan lehet, ha valaki kevésbé sűrűn szereti de akkor a tésztáról lecsúszik a szósz és nem lesz elég ízletes.

Ízlés szerint a fokhagymakrémből is teszünk bele, sőt ha kiderül hogy netán savanyú lett mert a mennyiséget elnéztük , akkor egy kis cukorral beállíthatjuk.

A tálaláshoz

mondjuk egy csomag al dante - re főzött spagettihez keverünk annyi szószt amit a tészta kényelmesen felvesz. Többet nem érdemes hozzátenni, mert csak lesüllyed a tál aljára amiben megkeverjük és gyakorlatilag felesleges lesz.

A tetejére mehet reszelt sajt , de sajt nélkül is kiváló.